Ett ögonblick, laddar...

Nätdejting - 10 tips för att träffa en partner genom dejtingtjänster

Om du inte har nätdejtat tidigare har du antagligen en del frågor och funderingar om hur det går till, vad man ska tänka på och vilken tjänst man ska välja etc. Här hittar du saker som är bra att veta innan du börjar. Inspiration till artikeln är hämtat från dejtingexperten Marie Hagbergs bok ”Nätdejting – allt du behöver veta”.

Nätdejting växer - Varför växer nätdejting? Kan det vara för att det faktiskt fungerar för många? Nuförtiden är det inget konstigt, skumt eller ovanligt med att söka efter kärleken genom dejtingsidor och dejtingappar. I Sverige finns det många lyckliga par som funnit varandra genom nätet. Nätdejting uppmärksammas allt oftare i media och tidningsreportage om par som träffats på nätet blir allt vanligare.

Beskriv dig själv - I dejtingprofilen kan du skriva en kort presentation om dig själv. Var detaljerad, speciellt när det gäller dina intressen och din personlighet; skriv även vilken typ av person du söker. Detta ökar chanserna för att du kommer i kontakt med personer som du har något gemensamt med. Var inte heller rädd för att skriva någon rad om dina mindre bra sidor.

Ladda upp en bild - En bild säger mer än tusen ord. Med en bild i dejtingprofilen har du mycket större chans att bli kontaktad. Flera undersökningar har visat samma sak, en bild kan ge upp till fem gånger fler kontaktförfrågningar.

Testa olika bilder - Antagligen har du många bilder på dig själv liggandes hemma eller på datorn. Ett tips är att byta ut profilbilden lite då och då, du kommer märka att vissa bilder ger fler profilvisningar än andra. När du har testat lite olika bilder och kommit fram till vilken som funkar bäst, använd den ett tag.

Att byta bild är även ett sätt att få fler återkommande besökare till dejtingprofilen. Vi människor är duktiga på att komma ihåg bilder, och om en person har besökt din dejtingprofil en gång, är chansen stor att han eller hon inte kommer tillbaka. Byter du däremot bild, är det stor chans att personen spanar in din profil igen.

Prova flera dejtingsidor - Att Sverige ligger långt fram i teknikutvecklingen märks även på dejtingsidorna- och apparna. De större har snabba, användarvänliga gränssnitt som gör det smidigt att bläddra bland profiler och interagera med andra medlemmar. För att hitta rätt är det inte dumt att prova mer än en tjänst. Det finns olika typer av sidor: mer allmänna, mer bildfokuserade, nischade, matchmakingsidor.

Eftersom alla dejtingsidor och dejtingappar har kostnadsfri registrering, går det att prova tjänsterna utan att betala. Börja med de större, de har flest medlemmar.

Läs sajtens villkor - Många dejtingsajter är prenumerationssidor med tillsvidareprenumerationer. Detta betyder att ett betalmedlemskap som önskas avslutas behöver sägas upp en viss tid innan det löper ut.

Tro på dig själv - Liksom med mycket annat kommer en positiv attityd att vara till hjälp. Tro på dig själv och visa redan i dejtingprofilen att du är en person som ser ljust på livet och på framtiden.

Var ärlig - Ärlighet vara alltid längst, också vid nätdejting. Även om det skulle vara lockande att skriva något som inte är sant, är det bäst att inte göra det. För det första är det oschysst mot de andra medlemmarna på dejtingsidan och för det andra kan det lätt leda till problem längre fram.

Tänk på säkerheten - När du använder dejtingsidor ska du inte ge ut dina person- och kontaktuppgifter till andra medlemmar hur som helst. Du ska inte heller ge pengar till någon som ber om det.

Första dejten - Vänta tills att du känner dig trygg med personen och träffas på en offentlig plats där det finns folk omkring och ta dig till och från dejten på egen hand. Läs mer om nätdejting säkerhet innan du bestämmer dig för att träffa någon på en riktig dejt.

Och så några misstag vid nätdejting ...

Likaväl som det är bra att veta vad man ska göra vid nätdejting, är det också bra att känna till vad man inte ska göra. Här nedanför nämns några vanliga misstag vid nätdejting.

Skicka massmejl

Att skicka ett och samma meddelande till flera personer är ingen höjdare. Meddelandet kommer att bli opersonligt, stelt och tråkigt, och det är inte svårt att upptäcka. Om du ska kontakta någon, läs igenom personens dejtingprofil och snickra ihop ett unikt meddelande som är anpassat efter personens presentationstext.

Vara för framfusig

Även om du vill ha kontakt dagligen och träffas så fort som möjligt, måste du acceptera om den andra personen inte vill lika mycket. Personer kan bli skrämda om du vill alltför mycket alltför snabbt. Låt det hela ta sin tid och försök att ha lite känsla för i vilket tempo den andra personen vill ta det framåt. Vill personen inte ha mera kontakt eller träffas, måste du acceptera det.

Prata sex

Att nätdejta på vanliga dejtingsajter betyder inte att prata sex – snarare tvärtom. Det finns personer som hänger på dejtingsajter bara för att prata snusk, låt dem prata med varandra.

Vara berusad

Vill du vara på den säkra sidan, är det bäst att inte nätdejta när du har druckit för mycket. Har du redan en nätflirt, som du har något på gång med, kanske du skriver något olämpligt och sumpar det helt.

Kommentera utseendet

Många skriver långa kommentarer och ger komplimanger om en persons utseende i det första meddelandet. Vill du sticka ut från mängden är det bättre att skriva något genomtänkt som anspelar på personens presentationstext.

Inte ha en bild

Numera har så gott som alla seriösa nätdejtare en bild i dejtingprofilen. Om du tror att du kan klara dig utan en, behöver du nog tänka om. Som nämnts ovan har undersökningar visat att en bild i dejtingprofilen kan ge upp till fem gånger fler kontaktförfrågningar.

Har du några mer tips för att träffa den rätta? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!

Skriv en kommentar
Visar 10 kommentarer
Billy M säger

Jag tycker det var en väldigt bra presentation, både om tipsen och misstagen, eftersom jag är ny på att nätdejta. M.v.h. Billy

28 december 2021
Leif Ö säger

Hej, många är också ute efter att luras och lura av en pengar. Det finns också många falska profiler ute på nätet man ska akta sig för. Tex: det sitter en i en hydda och utger sig för att vara en ung och söt svensk tjej. De vill bara att man sänder dom pengar. Då några 1000 euro. De har också lärt sig bra svenska på en snabbkurs på SFI under två veckor. Tack för ordet.

21 augusti 2020
G.N säger

Varför väljer många kvinnor att rata en när man väl ses IRL? Trots en rätt bred konversation på kontaktannonssajten?

Är det för att förväntningarna blev för stora? Dvs att det inte sa "klick"? Varför är det för svårt för vissa kvinnor att först bli en bra kompis, och sedan utveckla kontakten till en seriös relation?

Varför måste solskenshistorier uppstå på kommando?

25 juli 2020
G.N säger

Vad är den största anledningen till att ett möte IRL inte leder till en fortsatt kontakt? Dvs när en dejt blir misslyckad.

25 juli 2020
Dennis Nilsson säger

I nätdejting ser man klart vilket kön som är det starkare könet. Det är inte vi män.

Är man inte en "macho-man", fysiskt och/eller psykiskt, så blir det ingen dejt. Det är sådana män 99% av kvinnorna väljer att dejta.

08 december 2018
Gäst

Var dig själv och ha bild på dig själv, inte din närmaste kusin!

30 april 2016
Lovisa säger

Många killar är så rädda, dom vågar inte träffa tjejer.

02 april 2016
Carina säger

Du kan smsa på mobilen. Har du ingen mobil., så kan du maila på datorn. Eller be om adressen första gången och berätta om dej själv. Tack.! Kram.!

25 februari 2016
Ronny säger

Schyssta tips, nätdejting verkar va mycket lättare för tjejer. Men äntligen har jag börjat få lite mer svar på mina meddelanden.

19 februari 2015
Kommentar

Många håller nog med om att nätdejting är lättare för tjejer. Det är nästan alltid mer killar registrerade på dejtingsajterna än tjejer.

Februari 2015
Oscar säger

Det står att man inte ska vara för framfusig, men för mig har det funkat fint att vilja träffas snabbt. Jag brukar föreslå att träffas redan nästa dag och har varit på dejter bara några dagar efter första chat-kontakten. Tycker det är trögt att sitta och chatta alltför länge innan man träffas. Lika bra att komma till skott på en gång.

08 januari 2014
 • 1
  Mer dejting på nätet efter Corona? 3 svar
 • 2
  Någon gratis dejtingsida? 1 svar
 • 3
  Nätdejting i Corona-tider? 8 svar |
 • 4
  Varför bara chatta? 2 svar |
 • 5
  Varför är vi så ensamma i Sverige? 10 svar |
 • 1
  Onlinepersonlighet vid nätdejting 4 svar |
 • 2
  Prat om nätdejtingtips 12 svar
 • 3
  Hur stå ut med att vara singel? 19 svar
 • 4
  Berätta om din sämsta första riktiga dejt! 2 svar |
 • 5
  Nätdejting bilder till profilen? 4 svar
 • 1
  Kontaktannonser då och nu 2 svar
 • 2
  Nätdejting solskenshistorier 2 svar
 • 3
  Vad är en stasher? 2 svar
 • 4
  Vad menas med att bli ghostad? 2 svar
 • 5
  När nätdejtar folk som mest? 1 svar |
 • 1
  Profildata? 0 svar
 • 2
  Frågor till kvinnor 1 svar
 • 3
  Dejtingbedragare? 0 svar
 • 4
  Minimiålder för nätdejting? 1 svar
 • 5
  Bästa sättet att träffa någon? 3 svar
 • 1
  Fördelar med nätdejting? 0 svar
 • 2
  Vad menas med att Swipa? 1 svar
 • 3
  Hur stor del av din umgängeskrets nätdejtar? 1 svar
 • 4
  Hur vanligt är nätdejting? 2 svar
 • 5
  Välja bort varma klimat? 1 svar
 • 1
  Fungerar nätdejting såhär? 1 svar
 • 2
  Videodejting framtiden inom nätdejting? 3 svar
 • 3
  Alkohol på första dejten? 1 svar
 • 4
  Ångerrätt på dejtingsidor? 1 svar
 • 5
  Fråga ang etikett vid nätdejting 3 svar
Ny dejtingsajt på gång
Visa ditt intresse här
Du behöver ge ditt samtycke